Overzicht

Wetgever neemt cruciale stap om herstructureringen te ondersteunen

Belastingdienst neemt cruciale stap om herstructureringen te ondersteunen

Jasper Graaff, voorzitter van de Kennisgroep invordering & civiel recht bij de Belastingdienst, heeft een belangrijk detail opgemerkt in de Voorjaarsnota 2024. Deze ontdekking wijst op een veelbelovende verandering met betrekking tot informele en formele herstructureringsprocedures.

Meld u aan om de volledige video te bekijken!

Bekijk volledige video

Gelukt!

je wordt automatisch doorverwezen naar de video

Oeps! Er is iets misgegaan bij het versturen van dit formulier.

Op pagina 70 van de Voorjaarsnota 2024 wordt een passage vermeld die suggereert dat het onbedoelde effect van de beperking van verliesverrekening en de kwijtscheldingswinstvrijstelling wordt aangepakt. Hoewel het besluit lijkt te zijn genomen, blijven de details over hoe en wanneer dit zal gebeuren nog onduidelijk.

Dit nieuws komt niet als een complete verrassing, maar het is zeker een positieve ontwikkeling. De potentiële vennootschapsbelasting (VPB) claim die kan voortvloeien uit een succesvolle sanering wordt momenteel beschouwd als een niet-geformaliseerde fiscale schuld, die niet wordt gesaneerd. Dit heeft in de praktijk geleid tot onzekerheid bij het aantrekken van nieuwe financiering en/of kapitaal, waardoor het vermogen van Nederlandse ondernemingen om te herstructureren negatief wordt beïnvloed.

Deze stap van de Belastingdienst belooft meer stabiliteit en duidelijkheid te brengen voor bedrijven die worstelen met herstructureringen. Het zou een welkome verlichting zijn voor de zakelijke gemeenschap en kan een positieve impuls geven aan het reorganiserend vermogen van ondernemingen in Nederland.